مسجد امیر چخماق یزد
در شهر مذهبی و دین مدار یزد،گردشگران مکان های مذهبی و دینی متفاوتی از زردتشتیان و شیعیان مسلمان را خواهند دید، مکان هایی که در طول تاریخ کهن این شهر از اماکن برجسته به شمار رفته و امروزه بخشی از جاذبه های گردشگری یزد محسوب می شوند.
2safar این بار قصد دارد شما را با یکی از آثار تاریخی و زیبای شهر یزد آشنا کند این مکان مسجد امیر چخماق است، مکانی تاریخی ، زیبا و عین حال روحانی که در سال 841 هجری در دوران زمامداری شاهرخ میرزا تیموری و با تلاش حاکم وقت یزد امیر جلال الدین چخماق شامی ساخته شد، البته در این میان همسر شاهرخ میزرا نیز در ساخت مسجد نقش پر رنگی داشته است. این مسجد از لحاظ معماری و اعتبار پس از مسجد جامع یزد معروف ترین مسجد این شهر است، که در عین درخشندگی معماری، فضای روحانی و معنوی را برای عبادت کنندگان فراهم می سازد.
معماری مسجد امیر چخماق هم بر اساس الگوی های معماری ایرانی – اسلامی ساخته شده، که یکی از بهترین نمونه ها و الگو های این سبک از معماری به شمار می آید و المان های معماری این سبک در تلفیق هنر معماری با تعالیم روحانی و باور های آسمانی، پیوندی ناگسستنی داشته و در این مسجد هم هنر، انسان را با ماوراء و باور های دینی همنشین می سازد.
مسجد امیر چخماق هم بر اساس الگوی معماری ایرانی دارای ایوان است که در آثار معماری ایرانی به وفور مشاهده می شود( می توان به آثار پیش از اسلام مانند طاق کسری یا تیسفون در عراق و دیگر مسجد های نامور ایرانی اشاره داشت)، ایوان در معماری ایرانی نمایانگر عروج روحانی انسان به سوی خدا و وحدانیت الهی است. ایوان مسجد امیز چخماق با سردری رفیع یکی از زیبا ترین بخش های این بنای قدیمی به شمار می رود که در نهایت ظرافت هنر معماری ساخته و پرداخته شده است.
گردشگران در این مسجد مانند بسیاری از آثار معماری ایرانی در دیگر شهر های ایران، شگفت زده از این همه نظم هنر مندانه ی مسجد خواهند بود، مسجد امیر چخماق تا دوران قاجار در بیرون از شهر و حتی بیرون از حصار های شهر قرار داشت و امروزه بخشی از شهر یزد به شمار می رود.
در این مسجد گردشگران شاهد دو شبستان زمستانی و تابستانی هستند که در بالای شبستان تابستانی بادگیر های مشهور یزدی استوار فضای داخلی شبستان را خنک می کنند و شبستان زمستانی هم با سنگ های مرمر زیبا تزئین شده و در کنار دالان ورودی قرار دارد.
هنر مقرنس کاری، معرق از جاذبه های معماری و هنری این مسجد تاریخی به شمار می آیند و مانند دیگر مساجد اسلامی ایرانی، کاشی کاری های سبز و لاجوردی هویت بخشی از مسجد را به خود اختصاص داده است، که می توان اوج هنر کاشی کاری مسجد امیر چخماق را در گنبد سبز رنگ نظاره گر بود.
گردشگران در این بنای تاریخی در شهر یزد با مجموعه ایی از هنر های فاخر معماری، خوشنویسی و خطاطی(که در کتیبه ها ، کاشی ها و وقفنامه مسجد قابل رویت هستند) و جاذبه های بسیاری روبه رو خواهند بود که در هنگام غروب آفتاب خوش رنگ یزد، آنها با حسی زیبا و معنوی همراه می کند.